Bir sinema filminin en temel yapı taşına baktığımız zaman karşımıza “senaryo” çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı bir filmi yapmadan önce ilk olarak “iyi” bir senaryo yazılması gerekmektedir. Ancak herkes iyi senaryo..
Bir sinema filminin en temel yapı taşına baktığımız zaman karşımıza “senaryo” çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı bir filmi yapmadan önce ilk olarak “iyi” bir senaryo yazılması gerekmektedir. Ancak herkes iyi senaryo üretemediğinden dolayı senaryo yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar ortaya çıkmıştır.
Bu noktaların en önemlisi senaryonuzun film içinde yönetmenin ne çekeceği hakkında bilgiler vermesinden dolayı edebiyat kullanılmamalı. Ayrıca yazılan her şey çekimde görünebilecek ve çekilebilecek düzeyde yazılması gerekmektedir.
Diğer önemli noktalardan birisi de karakterin kafasındaki düşünceleri diyalog dışında senaryoda gösterilmemesidir. Çünkü karakterin ne düşündüğünü senaryoda diyalog dışında yazmanız sadece onu okuyan yönetmen için anlaşılabilir olur. Sinema da asıl önemli olan çekim ve seyirci olduğundan bu noktada karakterin düşünce yapısını senaryoda diyalog dışında görmek saçma durabilir.
Bir diğer nokta ise, karakterin çok az konuşarak çok fazla şey anlatması hakkındadır. Sinema görsel bir sanat olduğu için bir şeyleri seyirciye konuşarak değil, görsel olarak duygular yansıtılarak verilmesi iyi bir film yapmanın temel kuralıdır. Zaten iyi filmlerin hepsine bakıldığında karakterlerin çok az konuştuklarını görmekteyiz.
Eğer karakterinizin çok konuşması gerekirse bu noktada bir başka yol izlenmesi gerekir. Bu yol, karakterler konuşması hiçbir zaman senaryonuzun ve konunuzun dışına çıkmamalıdır. Eğer karakterler gereksiz diyalog kurarsa sinema seyircisi filminizden çok çabuk bir şekilde sıkılacaktır.
Filminizi daha senaryoya dökmeden önce filmde temel konu olarak anlatacağınız ana fikriniz çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Hatta bu ana fikriniz sizin başucu dolabınızda asılı durmalıdır. Çünkü sizin ana fikriniz filmin her yerinde seyircinin önüne çıkarılmalıdır. Eğer ana fikriniz filminizde ekranda görülmezse seyircinin filminize çok bağlı kalmayacaktır.
Bütün bunlar eksiksiz bir şekilde yapıldığında siz de senaryonuzun “iyi” bir senaryo olduğunu göreceksiniz. Hatta çekim için işinizi kolaylaştırdığınız ve filmi izleyen seyircinin filminize daha farklı bir gözle bağlanıp izleyeceğini göreceksiniz.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)